Welkom op de website van Krommerijn

Boerderij Nieuw Slagmaat

Boerderij Nieuw Slagmaat  is een traditioneel gemengde boerderij in een modern jasje.
Het is een echt familiebedrijf waar Henk en Djûke Smith – van der Maat en (schoon-) ouders Huub en Jeanette van der Maat, samen werken.
De Landwinkel en de fruitteelt zijn de belangrijkste onderdelen.
Er zijn vele soorten appels en peren zoals Conference, Elstar, Goudreinette en minder bekende soorten als Cox d’ Orange en James Grieve.
Onze favoriet: de Delcorf, deze frisse zomerappel is kort beschikbaar maar een absolute topper!

De appels en peren worden geteeld volgens de principes van Planet Proof, dat betekent extra zorg voor mens, natuur en omgeving.
In september organiseert boerderij Nieuw Slagmaat appelplukdagen. Dan kun je in de boomgaard je eigen appels en peren plukken en op de boerderij wordt van alles georganiseerd.
Ook worden er peren, pruimen, kersen en sinds kort kiwibessen en zelfs kiwi’s geteeld. Dit wordt allemaal verkocht in de Landwinkel.
Van het fruit worden jams en sappen gemaakt en er zijn vele andere streekproducten zoals kaas, zuivel en lekkere biertjes.
Op boerderij Nieuw Slagmaat zijn ook allerlei dieren. De Blaarkopkoeien worden gehouden voor het vlees, dat weer in de Landwinkel te koop is.
Verder zijn er paarden, schapen en geiten.
In het seizoen is het maïsdoolhof open en over de boerderij loopt een Klompenpad Kids. Kijk hier voor meer informatie over dit wandelpad.
Boerderij Nieuw Slagmaat ligt aan de Marsdijk, vlak naast fort Vechten. Oftewel de boerderij ligt midden in het Nieuwe Hollandse Waterlinie gebied. Als je goed kijkt zie je daar allerlei sporen van terug in het landschap. Schuin tegenover de boerderij ligt een oud Romeins castellum, Fectio. Uit opgravingen is gebleken dat zelfs de Romeinen al fruit teelden op de gronden van Nieuw Slagmaat!
Kom gerust eens langs, of neem een kijkje op onze website voor activiteiten en openingstijden. Je kunt ons volgen via of volg ons via facebook of twitter.

Boerderij Nieuw Slagmaat

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Via Boerderij in de Kijker ontvangen wij regelmatig schoolklassen op ons bedrijf. Daarnaast organiseren we jaarlijks onze appelplukdag. Iedereen kan dan zelf zijn fruit plukken en ervaren hoe het is om fruitteler te zijn.
    Volg ons via Facebook of Twitter. Op onze website kun je van alles lezen over ons bedrijf en de activiteiten die we organiseren. In onze Landwinkel verkopen we de producten van ons eigen bedrijf.

  • We laten iedere 2 jaar onze landbouwspuit keuren. Goed onderhouden, goed afgestelde en goedgekeurde spuitapparatuur zorgt voor een zo effectief mogelijke inzet van gewasbeschermingsmiddelen. De bestrijding van de fruitmot gebeurt op een biologische manier. Hierbij worden feromooncapsules gebruikt, die vrouwelijke feromonen bevatten die de mannelijke motten zullen aantrekken. De motten die aangetrokken worden door de geur zullen blijven hangen op een lijmplaat. De vrouwtjes zullen niet bevrucht worden en dus geen eieren leggen. Er komen dus geen larven, die schade kunnen maken.

  • Energie speelt een belangrijke rol binnen ons bedrijf. Op het dak liggen zonnepanelen, die stroom opwekken. We slaan ons fruit niet zelf op, maar brengen dit naar een andere locatie, die dat op een energiezuinige manier voor ons doet.

  • In de boomgaard is in het voorjaar een bijenkast aanwezig. De bijen zorgen voor de bevruchting van de appels en peren. Op ons bedrijf is een takkenhoop aanwezig. Hier kunnen insecten en kleine dieren prima overleven. De randen van onze percelen zaaien we in met bloemen. Dit is een mooi gezicht en ook goed voor de kwaliteit van het water. Meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen komen dan niet in de sloot terecht.

  • Voor ons bedrijf is een landschapsplan uitgevoerd. Er is in dit plan veel aandacht voor streekeigen bomen en struiken. We hebben de beplanting conform dit plan aangebracht. We telen onze appels en peren volgens het Milieukeur. Dit is een keurmerk met milieu als belangrijkste aandachtspunt. Het staat voor productie waarbij onder andere weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt Belangrijke onderdelen zijn: er wordt zuinig omgegaan met water en energie, en de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen worden verminderd. Ook is er aandacht voor dierenwelzijn, biodiversiteit, natuur en landschap en arbeidsomstandigheden. Daarnaast staan er geen voorraadkisten op ons erf, maar in de loods van het koelhuis waar ons fruit bewaard wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners