Welkom op de website van Krommerijn

Firma J. en CH. van Dijk Melkveehouderij

Op landgoed Rhijnauwen in Bunnik, ligt boerderij Hofstede Rhijnauwen aan de Kromme Rijn. Sinds 1782 boert de familie Van Dijk op deze boerderij. Kees en Ingrid zijn de 7de generatie en zij runnen vanaf 1995 samen het bedrijf. In 2002 heeft de Boerderijen Stichting Utrecht, Hofstede Rhijnauwen uitgeroepen tot Boerderij van het Jaar.

De boerderij is een gemengd bedrijf met veeteelt en fruitteelt. Nu bestaande uit 80 melkkoeien, 20 schapen en 9 hectare fruitboomgaard.

Vanwege nieuwe wetgeving is in 2014 een nieuwe stal voor de koeien gebouwd. De stal biedt de koeien meer bewegingsruimte, ligcomfort, energiezuinig licht, frisse lucht en melkcomfort. In de stal is een melkput waar 16 koeien tegelijk gemolken kunnen worden. Er wordt gestreefd naar kringlooplandbouw. De koeien gaan naar buiten om gras te eten. Als het gras in de weilanden rond de boerderij op is gaan de koeien de brug over, naar de weilanden aan de andere kant van de Kromme Rijn.

Bij de fruitteelttak worden appels en peren volgens Milieukeur geteeld. Zo vindt er natuurlijke bestuiving door bijen plaats, worden insecten bestreden met natuurlijke vijanden en zijn er bloemrijke stroken in de boomgaard.

Peersoorten die worden geteeld:
– Conference
– Doyenne du Comice
– Gieser Wildeman.

Appelsoorten die worden geteeld:
– Elstar
– Jonagold
– Golden Delicious.

Firma J. en CH. van Dijk Melkveehouderij

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  We stellen graag het bedrijf open tijdens Open Dagen. Ook ontvangen we met regelmaat schoolklassen, die van alles willen weten over het houden van koeien.

 • Bij de bewaring van de mais ligt er een laagje stro onder de mais. Dit stro zorgt ervoor dat er geen vocht uit de mail naar de sloot kan lopen.

 • Het koelen van de (warme) melk kost erg veel energie. We laten de melk langs buizen met koud water lopen, zodat de melk al afkoelt. Dit scheelt veel energie. Ook hebben we energiezuinige LED-lampen in de stal hangen.

 • Onze koeien kunnen op lekkere ruime koematrassen liggen. In de stal waar de koe, die een kalfje krijgt staat, ligt een lekker dik pak stro.

 • We gebruiken zo min mogelijk medicijnen op ons bedrijf. De dierenarts komt met regelmaat langs om de gezondheid van onze dieren te bekijken.

 • Op het bedrijf hebben we o.a. een kikkerpoel , nestmogelijkheden voor zwaluwen, uilen en hangen er veel insectenhotels. In stapels met takken kunnen nuttige beestjes ook schuilen.

 • De koeien lopen minimaal 120 dagen in de wei. En als ze dan ’s nachts in de stal zijn, dan zorgen we ervoor dat het minimaal 6 uur donker is, zodat ze lekker kunnen slapen.

   

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners