Welkom op de website van Krommerijn

Firma J. en CH. Van Dijk Fruitteelt

Op landgoed Rhijnauwen in Bunnik, ligt boerderij Hofstede Rhijnauwen aan de Kromme Rijn. Sinds 1782 boert de familie Van Dijk op deze boerderij. Kees en Ingrid zijn de 7de generatie en zij runnen vanaf 1995 samen het bedrijf. In 2002 heeft de Boerderijen Stichting Utrecht, Hofstede Rhijnauwen uitgeroepen tot Boerderij van het Jaar.

De boerderij is een gemengd bedrijf met veeteelt en fruitteelt. Nu bestaande uit 80 melkkoeien, 20 schapen en 9 hectare fruitboomgaard.

Vanwege nieuwe wetgeving is in 2014 een nieuwe stal voor de koeien gebouwd. De stal biedt de koeien meer bewegingsruimte, ligcomfort, energiezuinig licht, frisse lucht en melkcomfort. In de stal is een melkput waar 16 koeien tegelijk gemolken kunnen worden. Er wordt gestreefd naar kringlooplandbouw. De koeien gaan naar buiten om gras te eten. Als het gras in de weilanden rond de boerderij op is gaan de koeien de brug over, naar de weilanden aan de andere kant van de Kromme Rijn.

Bij de fruitteelttak worden appels en peren volgens Milieukeur geteeld. Zo vindt er natuurlijke bestuiving door bijen plaats, worden insecten bestreden met natuurlijke vijanden en zijn er bloemrijke stroken in de boomgaard.

Peersoorten die worden geteeld:
– Conference
– Doyenne du Comice
– Gieser Wildeman.

Appelsoorten die worden geteeld:
– Elstar
– Jonagold
– Golden Delicious.

 

Firma J. en CH. Van Dijk Fruitteelt

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Ons bedrijf stellen we tijdens Open Dagen graag open. Ook ontvangen we met regelmaat schoolklassen.

  • De fruitmot kan in het fruit heel veel schade aanrichten. De bestrijding van de fruitmot vindt op een biologische wijze plaats. Mannelijke motten worden gelokt, zodat de vrouwtjes enkel nog onbevruchte eitjes leggen waardoor er zich geen larven meer kunnen ontwikkelen om gangen in de bladeren te vreten.

  • Het fruit slaan we zelf niet op, maar brengen het naar een koelcel, die voorzien is van de meest moderne technieken.

  • Op het bedrijf zijn diverse nestmogelijkheden voor erfvogels en insecten zoals uilen-, vleermuizen-, insectenhotel. Deze dieren helpen ons weer een handje bij het bestrijden van schadelijke dieren.

  • Voor ons bedrijf is een landschapsplan opgesteld. We hebben struiken en bomen aangeplant zoals in het plan staan aangegeven.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners