Welkom op de website van Krommerijn

Fruitteeltbedrijf Arno Vernooij

Mijn naam is Arno Vernooij.
Samen met vriendin Pieternelle en dochter Jinte woon en werk ik aan de Trechtweg in Cothen. Van jongs af aan wist ik al dat ik later met fruit wilde gaan werken. Waren mijn broers bezig met het fokken van konijnen, was ik druk bezig in mijn groentetuin met het enten van bomen. Fruitteelt zit dan ook in mijn genen. Opa Van Bemmel had zijn eigen boomgaard. En hij nam mij dan ook met veel liefde mee. Het idee was dan ook dat ik onder begeleiding van opa de boomgaard zou overnemen en verder uitbreiden. Helaas overleed opa het eerste jaar. Het uitbreiden is wel gelukt. Inmiddels staan er verschillende appels-, peren- en pruimenrassen verdeelt over 16 hectare.
Het overgrote deel is beplant met de Conference peer en de Elstar appel.

De reden om mee te doen aan dit project is om de fruitteelt beter aan het voetlicht bij de consument te brengen. Voordat een appel of een peer bij een willekeurige supermarkt in het schap ligt, is een teler daar bijna een jaar mee bezig geweest.
Wat bijvoorbeeld maar weinig mensen weten is dat je direct na de pluk al kunt zien hoeveel knoppen er zijn voor de bloei het jaar erop.

Fruitteeltbedrijf Arno Vernooij

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Als één van de fruitteeltcollega’s een open dag heeft, dan helpen wij hem en vertellen de bezoekers over alle aspecten rondom de fruitteelt.

  • We laten jaarlijks onze spuitdoppen testen. Dit kun je vergelijken met een APK keuring voor de auto. Goedwerkende spuitdoppen zijn heel belangrijk. Hiermee zorgen we er voor dat de bespuiting zo optimaal mogelijk kan plaatsvinden. Wij maken gebruik van zogenaamde venturidoppen. Deze doppen produceren grote druppels, die gevuld zijn met lucht. Wanneer deze druppels op het gewas terechtkomen, spatten ze uit elkaar in meerdere kleinere druppels. Dit zorgt voor een betere bedekking van het gewas. We gebruiken zowel vaste als vloeibare mest in de boomgaard. Dit is goed voor de bodem en al het bodemleven (bijv. wormen). Met een gezonde bodem kun je een hogere opbrengst krijgen.

  • We gebruiken groene stroom, die afkomstig kan zijn bijv. windenergie.

  • In de boomgaard is in het voorjaar een bijenkast aanwezig. De bijen zorgen voor de bevruchting van de appels en peren. Op ons bedrijf is een uilenkast aanwezig. Uilen zijn eigenlijke hele goede oppassers in de boomgaard.

  • Voor ons bedrijf is een landschapsplan uitgevoerd. Er is in dit plan veel aandacht voor streekeigen bomen en struiken. Daarom zul je bij ons geen coniferen aantreffen. Die zijn namelijk niet kenmerkend voor de streek. Daarnaast staan er geen voorraadkisten op ons erf, maar in de loods van het koelhuis waar ons fruit bewaard wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners