Welkom op de website van Krommerijn

Fruitteeltbedrijf familie Uijttewaal

Mijn naam is Cornelis Uijttewaal. Samen met mijn gezin heb ik een fruitteeltbedrijf in ’t Goy, gemeente Houten, in de mooie, vruchtbare Kromme Rijn streek.

We telen appels en peren onder het Planet Proof keurmerk. Dat betekent dat we voldoen aan strenge eisen op het gebied van arbeid, broeikasgassen, bemesting, afval, verpakkingen, energie en watergebruik.

We zijn één van de eerste bedrijven die een koeling in gebruik heeft genomen, die vrij is van het schadelijke gas freon. In de toekomst gaat freon verboden worden, dus we zijn trots én blij dat we die stap al hebben genomen.

Onze fruitbomen bemesten we voor het grootste gedeelte met dierlijke mest en een klein beetje kunstmest. Ook gebruiken we spuiwater als meststof. Spuiwater is een reststof, afkomstig uit de varkenshouderij. In die sector wordt de lucht uit de stal gespoeld, om schone lucht te krijgen. Het water, waar deze lucht in ‘gewassen’ is, noemt men spuiwater. Een restproduct van een lokale varkenshouder is voor ons een waardevolle meststof. Zo vormen we als boeren samen kringlopen, en benutten we mineralen zo optimaal mogelijk.

Onze energie wekken we op met zonnepanelen, waarmee we zo’n 75% van ons energieverbruik zelf opwekken. De overige energie die we afnemen, is groene energie.

We zien ons bedrijf als één van de visitekaartjes van de agrarische sector. Bewust hebben we aan de wegkant geen schermen langs de fruitbomen staan, zodat iedereen van de bloeiende bloesem kan genieten in het voorjaar.

We hebben een stalletje aan de weg, waar mensen ons fruit kunnen komen, en doen we jaarlijks mee met de open dag op Hemelvaart. Verbinding zoeken met de maatschappij vinden we belangrijk, en daarom doen wij mee met Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust!

Ons bedrijf is aangesloten bij telerscoöperatie Oxin Growers U.A. De verkoop van onze producten vindt plaats door Oxin Growers.’

Voor huisverkoop aan de consument hebben wij een ontheffing.

Fruitteeltbedrijf familie Uijttewaal

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  We hebben een verkooppunt aan de weg, waar we onze producten verkopen. Verser kan het natuurlijk niet. Op onze Facebookpagina kun je de laatste nieuwtjes over ons bedrijf lezen.

 • We laten iedere 2 jaar onze landbouwspuit keuren. Goed onderhouden, goed afgestelde en goedgekeurde spuitapparatuur zorgt voor een zo effectief mogelijke inzet van gewasbeschermingsmiddelen.
  De bestrijding van de fruitmot gebeurt op een biologische manier. Hierbij worden feromooncapsules gebruikt, die vrouwelijke feromonen bevatten die de mannelijke motten zullen aantrekken. De motten die aangetrokken worden door de geur zullen blijven hangen op een lijmplaat. De vrouwtjes zullen niet bevrucht worden en dus geen eieren leggen. Er komen dus geen larven, die schade kunnen maken.

   

 • Energie speelt een belangrijke rol binnen ons bedrijf. Zonnepanelen op het dak wekken stroom op, die wordt gebruikt om het fruit te koelen. Op de ventilatoren zijn frequentieregelaars aanwezig. Deze regelaars zorgen ervoor dat de ventilatoren niet altijd op volle kracht hoeven te draaien. Hierdoor besparen we energie.

 • In de boomgaard is in het voorjaar een bijenkast aanwezig. De bijen zorgen voor de bevruchting van de appels en peren.
  Op ons bedrijf is een takkenhoop aanwezig. Hier kunnen insecten en kleine dieren prima overleven.
  De randen van onze percelen zaaien we in met bloemen. Dit is een mooi gezicht en ook goed voor de kwaliteit van het water. Meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen komen dan niet in de sloot terecht.

 •  

  Voor ons bedrijf is een landschapsplan uitgevoerd. Er is in dit plan veel aandacht voor streekeigen bomen en struiken. We hebben de beplanting conform dit plan aangebracht.
  We telen onze appels en peren volgens het Milieukeur. Dit is een keurmerk met milieu als belangrijkste aandachtspunt. Het staat voor productie waarbij onder andere weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt Belangrijke onderdelen zijn: er wordt zuinig omgegaan met water en energie, en de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen worden verminderd. Ook is er aandacht voor dierenwelzijn, biodiversiteit, natuur en landschap en arbeidsomstandigheden.
  Daarnaast staan er geen voorraadkisten op ons erf, maar in de loods van het koelhuis waar ons fruit bewaard wordt

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners