Welkom op de website van Krommerijn

Fruitteeltbedrijf Theo, Martine en Erik Vernooy

Aan de zuid-oost kant van Utrecht, midden in de Kromme Rijnstreek, vindt u aan de Groenewoudseweg 18 in Cothen ons fruitteeltbedrijf.
Generaties lang wordt er op deze plek fruit geteeld. Naast de appel- en perenteelt staat de kersenteelt centraal op ons bedrijf. Theo, zijn vrouw Martine en hun zoon Erik zijn de drijvende krachten achter dit échte familiebedrijf, waarbij zij gedurende het hele jaar samen met hun personeel en seizoen werkers volop hulp krijgen.

De Kromme Rijnstreek is van oorsprong een kersenstreek. Vroeger waren hier vele hoogstamboomgaarden, maar naarmate de jaren verstreken, verdwenen er steeds meer boomgaarden. Jammer, want juist de kersenteelt kent zoveel traditie. Mede daarom, en omdat de kers nu eenmaal een prachtige vrucht is, zijn wij de kersenteelt altijd trouw gebleven en proberen deze weer opnieuw op de kaart te zetten. We maken daarbij gebruik van nieuwe innovaties zonder daarbij de eeuwenoude traditie uit het oog te verliezen. Daarnaast vinden we het belangrijk om de consument kennis te laten maken met de kersenteelt en de rijke traditie die daarbij hoort.

Wij doen mee aan Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust omdat:
de visie van Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust aansluit bij onze bedrijfsvoering. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de fruitteelt en de kersenteelt in het bijzonder. In 2010 ontvingen wij de Tuinbouwondernemersprijs en dat was voor ons een aanmoediging om de weg die we waren ingeslagen voort te zetten. Alle daaruit voortvloeiende initiatieven op ons bedrijf zijn gebaseerd op maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze passie en kennis van de teelt, en de rijke traditie die daarbij hoort. Daarom nodigen wij iedereen van harte uit om op ons bedrijf te komen kijken.

Fruitteeltbedrijf Theo, Martine en Erik Vernooy

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We hebben een landwinkel, waar we diverse producten verkopen. Verser kan het natuurlijk niet. Op onze website kun je de laatste nieuwtjes over ons bedrijf lezen. Jaarlijks organiseren we het kersenfestival en doen we mee aan de appelplukdag.

  • We proberen zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. We vinden het belangrijk om er voor te zorgen dat er veel natuurlijke vijanden van ziekten en plagen aanwezig zijn, die de bestrijding van deze schadelijke ziekten en plagen voor hun rekening kunnen nemen. We gebruiken dierlijke mest voor de bemesting van de bomen. Naast voedingsstoffen brengen we hiermee ook organische stof in de bodem. Dit is goed voor het bodemleven zoals wormen.

  • Op de ventilatoren in de koelcellen zijn frequentieregelaars aanwezig. Deze regelaars zorgen ervoor dat de ventilatoren niet altijd op volle kracht hoeven te draaien. Hierdoor besparen we energie.

  • In de boomgaard zijn in het voorjaar meerdere bijenkasten aanwezig. De bijen zorgen voor de bevruchting van het fruit.
    Op ons bedrijf is een takkenhoop aanwezig. Hier kunnen insecten en kleine dieren prima overleven. In het insectenhotel kunnen ook insecten verblijven. Deze insecten spelen een belangrijke rol in de bestrijding van schadelijke ziekten en plagen.

  • Onze percelen worden niet afgeschermd door windschermen. Hierdoor zijn de bomen voor iedereen goed zichtbaar. Daarnaast staan er geen voorraadkisten op ons erf, maar in de loods van het koelhuis waar ons fruit bewaard wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners