Welkom op de website van Krommerijn

Melkgeitenhouderij Zuylestein

Wij zijn Saskia, Levi en Lisette de Lange en wij houden geiten middenin Landgoed Zuylestein tussen de dorpen Amerongen en Leersum. Ons bedrijf is bekend onder de naam ‘Melkgeitenhouderij Zuylestein’.
Vanaf de jaren ’60 is onze familie, voorheen met koeien, al actief op deze locatie. Saskia is in de jaren ’80 verhuisd naar Boerderij Zuylestein en getrouwd met Henk, die destijds het melkveebedrijf van zijn vader en moeder had overgenomen. Saskia en Henk hebben 3 kinderen; Levi, Thom en Job. Door omstandigheden heeft het bedrijf een tijd op een laag pitje gestaan. Samen met Levi en Lisette heeft Saskia een doorstart gemaakt met het boerenbedrijf op deze mooie locatie. Met de doorstart zijn in 2016 geitenlammetjes op het bedrijf gekomen die we met elkaar opgefokt hebben tot de huidige koppel geiten die wij momenteel melken.

Wij hebben een biologische geitenhouderij met 400 melkgeiten en 100 opfokdieren voor de productie van geitenmelk en bokkenvlees. Ons bedrijf is biologisch, dit betekend dat onze geiten uitsluitend biologisch voer krijgen. Daarnaast hebben de dieren meer ruimte en moeten verplicht naar buiten kunnen. De hoeveelheid krachtvoer, die de dieren krijgen is beperkt. Wij gebruiken geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen.
In 2021 wordt gestart met de bouw van een nieuwe moderne stal die aan de nieuwste eisen  voldoet. Dan kunnen wij uitgroeien tot een volwaardig familiebedrijf met 800 melkgeiten en 150 opfokdieren. Met de bouw van de nieuwe stal houden wij rekening dat onze geiten natuurlijk gedrag kunnen vertonen, en dat ligt de focus op hoge welzijnseisen voor de dieren. Ook zullen, met de nieuwbouw, zonnepanelen geplaatst worden waardoor wij onze eigen energievoorziening creëren.  

Waarom deelnemer:
Wij doen mee aan Kromme Rijnstreek Boert en Teelt Bewust, omdat wij graag kenbaarheid willen geven aan ons mooie familiebedrijf. Geiten zijn in opkomst en de geitensector ligt onder een vergrootglas. Wij gaan de uitdaging aan om geïnteresseerd publiek met trots te laten zien hoe wij werken en waar wij voor staan.

Melkgeitenhouderij Zuylestein

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Op het onderdeel Maatschappij scoort Melkgeitenhouderij Zuylestein 2 sterren.  Het bedrijf heeft een eigen website waar informatie, foto’s en filmpjes over het bedrijf te zien zijn. Ook kan er via een bestelformulier geitenkaas of geitenvlees besteld worden. Op de facebookpagina van het bedrijf wordt zeer regelmatig  informatie over de werkzaamheden van het geitenbedrijf gedeeld

 • Op het onderdeel Milieu scoort het bedrijf onder andere een pluspunt omdat de mest van de geiten overdekt wordt opgeslagen. Op die manier kunnen de aanwezige meststoffen niet wegspoelen.

 • Melkgeitenhouderij Zuylestein scoort een pluspunt op het onderdeel Energie omdat ze gebruik maken van Groene stroom.

 • Bij Melkgeitenhouderij Zuylestein wordt veel aandacht besteed aan Welzijn van de geiten. De geiten hebben een extra ruime stal en het dak van de stal is goed geïsoleerd. Hierdoor blijft het in de zomer lekker koel en in de winter wordt het niet te koud voor de geiten. De dieren krijgen meerdere keren per dag te eten en kunnen net zoveel drinken als ze willen.

 • Met betrekking tot Diergezondheid worden verschillende normen in acht genomen.
  Op de dekbokken na, worden geen dieren aangekocht van buiten het bedrijf maar zijn allemaal van eigen fok. Daarmee wordt insleep van ziektes voorkomen. 

  Het bedrijf is in bezit van een CAE-vrij en CL-vrij certificaat. Een virusinfectie (het zogenaamde CAE-virus) is echter gevaarlijk voor de dieren.  De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een programma ontwikkeld waarmee koppels geiten CAE-vrij en CL-vrij gecertificeerd kunnen worden.

 • Op het bedrijf van familie de Lange is volop aandacht voor Natuur. De melkgeitenhouderij is gelegen op een landgoed en is omgeven door zeer veel bomen, struiken en houtwallen. Er is veel leefruimte voor verschillende diersoorten. Op het erf zijn nestkasten waaronder een uilenkast en een insectenhotel. Ook nestelen er volop zwaluwen op het bedrijf.

 • Het bedrijf van familie de Lange oogt netjes en opgeruimd. Dit draagt bij aan het puntenresultaat voor het onderdeel Beeldkwaliteit. De geiten lopen lekker veel buiten. Op die manier kunnen ze zelf hun eigen gras maaien en daar vervolgens melk van maken. En het is een mooi plaatje om de grazende geiten in de wei te zien staan.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners