Welkom op de website van Krommerijn

Nieuw Rijsbrug

Sinds 1994 wonen we, naar volle tevredenheid, in het prachtige Krommerijn gebied aan de Achterdijk in Bunnik. Varkenshouderij is de hoofdtak van ons bedrijf.
In het verleden was het een rundveebedrijf met een kleine varkenstak maar sinds 1994 hebben we alleen nog de varkenshouderij. Er zijn gemiddeld 750 zeugen, 750 vleesvarkens  en 250 opfokzeugen (nieuwe zeugen) aanwezig. In 1996 hebben we de vleesvarkensstal gebouwd en in 2007 uitgebreid met een zeugenstal. Na vele jaren varkens gefokt te hebben voor buitenlandse afnemers, blijven onze dieren nu allemaal  in Nederland.
Een zeug kan ruim 2 keer per jaar biggetjes werpen en kan gemiddeld per keer 13 biggen grootbrengen.  De biggen blijven 4 weken bij de zeug en daarna gaan ze naar onze biggen opfokhokken. Na 6 weken worden ze verkocht aan een vleesvarkenshouder in Nederland. 

Beter Leven ster
In juli 2019 hebben we een ster van de dierenbescherming gekregen. Het vlees van onze varkens is in diverse supermarkten, dus onder het label “1ster beter leven”, verkrijgbaar. Dit houdt in dat onze dieren meer ruimte dan gebruikelijk en meer afleidingsmaterialen tot hun beschikking hebben. Er mag alleen groene stroom gebruikt worden en we voldoen aan  nog veel meer andere zaken die betrekking hebben tot het milieu en de wensen van de consument.

 Kringlooplandbouw en duurzaamheid
 Onze stallen zijn voorzien van luchtwassers. Luchtwassers zorgen ervoor  dat de uitgaande stallucht het milieu minimaal belast. De restvloeistof uit deze wassers wordt toegepast bij enkele fruittelers in het Kromme Rijngebied, op deze manier leveren we een bijdrage aan een stukje kringloop landbouw.
In 2019 hebben we mee gedaan met het project “Zonnig Krommerijn”. Op het dak van de zeugenstal, hebben we zonnepanelen gelegd. Deze panelen voorzien ons van groene stroom en de energie die over blijft wordt teruggeleverd aan het net.

Overige activiteiten
In de zomer telen we een gedeelte suikermaïs die we in de maanden augustus/september verkopen aan huis. De kolven worden handmatig geplukt en gaan als zoete broodjes over de toonbank.
Een gedeelte van de grond om ons bedrijf wordt gebuikt door Sempergreen, voor het telen van Sedum. Deze vetplanten  worden oa gebruikt als dakbedekking.
Daarnaast verhuren we enkele bedrijfsgebouwen onder andere aan Stichting Reinaerde groendiensten. Dit is een zorginstelling voor jonge mensen die onder begeleiding allerlei hoveniers klussen doen  bij omliggende bedrijven en instellingen. Bij de Gemeente Bunnik dragen ze zorg voor het onderhoud van de sportparken.
Een van onze bijgebouwen hebben we zo ingericht zodat ze verhuurd kunnen worden voor bijvoorbeeld trainingen, cursussen en vergaderingen.

Heb je belangstelling om ons bedrijf eens van dichtbij te bekijken of om over sommige zaken meer te willen weten, voel je vrij om langs te komen!

Rita en Wim van Vulpen.

Nieuw Rijsbrug

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Het varkensbedrijf van familie van Vulpen is erkend leerbedrijf. Zeer regelmatig lopen er studenten stage om meer te leren over de varkenshouderij. Ook is er personeel uit de regio werkzaam.
  In augustus en september zelfgeteelde suikermaïs vanaf het bedrijf verkocht. Klanten die voor de suikermaïs komen krijgen ook meer te horen over de varkenshouderij en de andere activiteiten die plaats vinden op het bedrijf.

 • Voor het onderdeel Milieu worden 2 sterren behaald. Op het bedrijf zijn luchtwassers aanwezig. De lucht uit de stal wordt door dit apparaat “gewassen”. Op die manier worden er minder schadelijke stoffen naar buiten geblazen. Dit is vooral erg prettig voor de omgeving. De restvloeistof uit deze wassers wordt toegepast bij enkele fruittelers in het Kromme Rijngebied, op deze manier leveren we een bijdrage aan een stukje kringloop landbouw.

 • Op de daken van de stallen liggen zonnepanelen die voldoende opwekken om het hele bedrijf te voorzien van stroom. De stroom die overblijft wordt teruggeleverd aan het net.

 • Het onderdeel Welzijn staat hoog in het vaandel bij het varkensbedrijf van familie van Vulpen. De dieren krijgen zo min mogelijk injecties en beren worden niet gecastreerd. De wanden van de stallen zijn voorzien van ramen. Hierdoor hebben de varkens besef van dag en nacht.

 • Op het onderdeel Diergezondheid scoort dit bedrijf het maximaal aantal sterren! De dieren krijgen  zo min mogelijk medicijnen. Dat is uiteindelijk ook goed voor de consument. De dierenarts komt regelmatig langs om samen met ons de gezondheid van de dieren goed in de gaten te houden. Om vliegen uit de stallen te weren wordt gebruik gemaakt van biologische vliegenbestrijding.
  Op het bedrijf is een hygiënesluis aanwezig. Iedereen die de stal in gaat moet douchen en zich omkleden in bedrijfskleding.

 • Op en rondom het bedrijf is veel aandacht voor Natuur. Rondom het erf zijn veel knotwilgen en struiken waar erfvogels in kunnen schuilen. Op het erf nestelen meerdere zwaluwen. Ook broed er elk jaar een uilenpaartje, een torenvalk en een patrijzenpaartje op ons land. Weidevogels worden beschermd door vrijwilligers die bijvoorbeeld de nesten van de kieviten markeren wanneer het sedum geoogst wordt.

 • Familie van Vulpen heeft een landschapsplan  laten opstellen. In dit plan staat beschreven waar bepaalde struiken en bomen moeten komen te staan. Dit heeft geresulteerd in een bijna 250 meter lange houtwal rond het bedrijf en meerdere knotwilgen.
  De dieren die dood gaan, worden zo snel mogelijk opgehaald en worden goed afgedekt zodat ze niet zichtbaar zijn vanaf de weg.

   

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners